11 Kasım 2008 Salı

Sodalı Börek


Malzemeler:
3 adet yufka
3 adet yumurta
1 şişe soda (200 ml)
1 çay bardağı sıvı yağ

İçi için; 400 gr beyaz peynir (Çok yağlı olmamasına dikkat edin. Lor peyniri de kullanabilirsiniz.)

Üzeri için; çörek otu

Yapılışı:
-Bir kasede yumurta, soda ve sıvıyağı karıştırın.
-Yufkalarınızı dörde bölün. Tezgahınızın üzerine alıp, sodalı karışımdan 2 yemek kaşığı gezdirin. Üçgenlerin geniş kenarına ufaladığınız beyaz peynirden serpip, kenarlarını çok az kıvırarak uzun sigara böreği gibi sarın. Sonra çok az yağladığınız tepsinize fotoğraftaki gibi dizin.
-Tüm yufkaları sardıktan sonra böreği yine fotoğraftaki gibi dilimleyin. Kalan sodalı karışımı da üzerine gezdirip, diğer bir tepsi ile üzerini kapatarak 1 gece buzdolabında dinlendirin.
-Fırınınızı 200 dereceye ısıtın. Dolaptan çıkardığınız böreğinizin üzerine çörek otu serpip, ısınmış fırınınıza verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.











5 Kasım 2008 Çarşamba

İki Renkli Muhallebi


Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
100 gr tereyağı

Üzeri için;
Dr Oetker Çikolata Sosu
3,5 çay bardağı süt

Ayrıca, minik süs çikolatalar

Yapılışı:
-Un, nişasta ve tereyağını bir tencerede 2-3 dakika, un kokusu duyulana kadar kavurun.
-Sütü azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin.
-Toz şekeri de ekleyip, yine karıştırarak pişirmeye devam edin.
-Kaynamaya başladığında vanilyayı ekleyin. 2-3 dakika kadar pişirmeye devam edin. (Biraz pütürlü bir muhallebiniz olduysa, dert etmeyin. Çünkü çırpma işlemi sırasında pütürler kaybolacaktır.)
-Ocaktan aldıktan sonra mikserle 5 dakika kadar çırpın.
-Daha sonra muhallebinizi hafifçe ıslattığınız kaselere üzerinde pay bırakarak paylaştırın.
-Ayrı bir tencerede hazır çikolata sosunuzu, 3,5 çay bardağı süt ile üzerindeki tarife göre pişirin. Arada karıştırarak, ılınmasını sağlayın ve kaselerdeki muhallebilerin üzerine dökün.
-Muhallebinizin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve üzerlerini streç film ile kaplayıp, buzdolabında 1-2 saat kadar soğutun. Dilerseniz üzerini minik çikolatalarla süsleyerek servis edin.

Not: Bu ölçülerde yaptığınız beyaz muhallebi biraz koyu kıvamlı oluyor. Siz daha yumuşak bir muhallebi istiyorsanız un miktarını azaltabilirsiniz.